Een naar voren schuivend zadel, hoe komt het en wat te doen?Een naar voren schuivend zadel, hoe komt het en wat te doen?Een naar voren schuivend zadel, hoe komt het en wat te doen?

FAQ

Een naar voren schuivend zadel, hoe komt het en wat te doen?

Een naar voren schuivend zadel, hoe komt het en wat te doen?

 

Auteur: Sybren Minkema - Friese Paarden Specialist

Velen van u hebben er wel eens mee te maken gehad. Het zadel wordt bij aanvang van het rijden netjes achter de schouder gelegd en al vrij snel schuift het zadel op de schouder. Wat hiervan de oorzaak is, is voor ons als zadelpasser van belang. Ik vind deze materie de moeite waard om mij hierin te verdiepen. Door veel op locatie te komen voor het aan meten van een nieuw zadel bij een paard/pony krijg je veel praktijk bagage. Het antwoord op de vraagstelling is daardoor ook niet eenvoudig en niet in het kort weer te geven.

De volgende redenen kunnen een oorzaak zijn waardoor een zadel naar voren schuift:

1.      Erg Breed paard met een erg platte schoft.

2.      Peervormig paard

3.      Rug gebruik paard

4.      Erg buikig paard

5.      Paard heeft singelplek erg voorin

6.      Een te lang zadel

7.      Een te smal zadel

8.      Zadel met veel wrong

9.      Rijstijl ruiter/amazone

10.Combinatie van bovengenoemde factoren

1.      Bij dit soort paarden/pony’s is het draagvlak voor het zadel achter de schouder vaak gelijk of breder dan het schouder zelf. Zadels liggen vaak erg boven op het paard waardoor er geen stop is aan de voorkant. Een Haflinger, Fjord, Welsh en  Fries passen in dit plaatje.

2.      Dit zijn paarden/pony’s die een diep en breed rib gedeelte hebben. Deze paarden hebben vaak ook een neerwaartse romprichting met een horizontale hals aanzet. Paarden lopen vaak ook met hoog kruis. Een harddraver en een Arabisch Volbloed vallen vaak in deze categorie.

3.      Dit zijn paarden/pony’s met een strakke rug en lendenen. Wanneer deze dan ook nog wat opbollen wordt het zadel naar voren gestuwd.

4.      Wanneer een paard een erg dikke buik heeft dan zal de singel naar voren gestuwd worden. De singel zal dan het zadel meenemen naar voren. Een anatomische singel kan hier een uitkomst bieden. Tevens kan een  ingebouwde voorsingel (frontstrap) een bijdrage leveren voor een goede ligging van de singel zonder dat het zadel mee naar voren wordt getrokken

5.      Ieder paard/pony heeft een specifieke plaats waar de singel hoort te liggen. (singelplek) In de volksmond zegt men vaak een handbreedte achter het voorbeen. Echter dit kan per paard verschillen. Sommige paarden/pony’s hebben de singelplek direct achter het voorbeen. De singel zal hier ook naartoe gaan en het zadel mee naar voren nemen. Een anatomische singel kan een oplossing bieden. Ook een ingebouwde voorsingel (frontstrap)kan een bijdrage leveren voor een goede ligging van de singel zonder dat het zadel hierdoor mee naar voren wordt getrokken.

6.      Wanneer het zadel te lang is komen de achter kussens van het zadel voorbij de 18e rib. Deze rusten dan op de lenden. Naast dat dit gevoelig is voor het paard is dit ook meer het bewegende deel van de paard/pony waardoor het zadel naar voren wordt geduwd.

7.      Wanneer het zadel te smal is ligt het zadel aan de voorkant te hoog en vaak iets achterover. Het zadel wordt hierdoor gemakkelijk door de ruiter/amazone en door het paard/pony zelf over de schouder naar voren geduwd.

8.      Doordat tegenwoordig de zadels veel uitgevoerd worden met veel wrong is dit een oorzaak van de laatste tijd. Ruiter/amazones werken te veel in op de wrong, met als gevolg dat het zadel naar voren wordt gedrukt. Met name wanneer de africhting van het paard meer richting de verzameling gaat en de ruiter/amazone hierdoor meer in gaat werken met de zit zal het zadel eerder naar voren schuiven.

9.      Ruiters/amazones die achter de beweging van het paard aan rijden hebben een negatief effect op het naar voren schuiven van het zadel. Het gewicht van de ruiter/amazone is achterin het zadel waardoor het zwaartepunt te veel op de lepel komt. Met als gevolg dat het zadel naar voren wordt geduwd.

10.In de meeste gevallen ligt het naar voren schuiven van het zadel nooit alleen aan één oorzaak ten grondslag. De combinatie bouw paard met rijstijl maakt dit probleem erg complex.

Om een oplossing te bieden aan het bovenstaand probleem is het van belang om als zadelpasser eerst uit te sluiten waar het niet aan kan liggen. Wanneer je deze opties kan wegstrepen blijven er nog een aantal oorzaken of combinatie hiervan over. Hiermee ga je aan de slag.

Het is te mooi om te zeggen dat succes verzekerd is. Er zijn altijd een aantal gevallen waarbij je tot de conclusie moet komen dat zonder een hulpmiddel het niet mogelijk is om het zadel op de juiste plaats te laten liggen. Gelukkig  is dit meer uitzondering dan regel.

Wil je meer informatie en/of heb je vragen? Neem dan contact met op Fryso Zadels en/of Tweespan Exclusive Ruitersport!

www.frysozadel.nl

 

 

Do you need advice? E-mail or call 0031 512 382 075